Meer informatie over Boerenkaas

Boerenkaas is kaas, die is gemaakt van melk die direct op de kaasboerderij is verkregen. Deze kaas heeft door zijn ambachtelijke bereidingswijze en rijpingsproces een karakteristieke smaak.

Een fabriekskaas blijft langer in de pekel liggen dan een echte boerenkaas; daardoor verliest de kaas meer vocht en wordt zouter. Een normale Goudse fabriekskaas zit op ongeveer 3,5% zout, een fabriekskaas met 25% minder zout (maaslander) op ongeveer 2,5%, en een boerenkaas op ongeveer 2%.


De meerwaarde van Boerenkaas

Boerenkaas is kaas die echt op de boerderij bereid is. De traditie van het zelf verkazen van de melk bestaat al eeuwen lang. Gedurende de laatste honderd jaar zijn echter veruit de meeste boeren de melk gaan afleveren aan de zuivelfabriek. Momenteel zijn er zo'n 500 boerengezinnen die zich hebben gespecialiseerd in het zelf verwerken van de melk van hun koeien tot Boerenkaas. Zij gebruiken voor het kaasmaken dagverse melk, rechtstreeks van de koe. > Meer

Zo wordt Boerenkaas gemaakt

Gewoonlijk volgt het kaasmaken ’s morgens direct na het melken van de koeien. De diepgekoelde avondmelk wordt met de nog warme morgenmelk verwarmd tot ongeveer 30°C. Een dusdanig snelle manier van verwerken van de verse melk is niet te evenaren. > Meer

Zo komt Boerenkaas op smaak

Na het pekelen moet de kaas nog rijpen. Dit gebeurt in een aparte ruimte met een gelijkmatige temperatuur en een geschikte luchtvochtigheid. Tijdens de rijping veranderen het vet en het eiwit van de kaas heel langzaam in geur- en smaakstoffen. Vooral de van nature in de melk aanwezige biologische stoffen, de enzymen, zijn tijdens de rijping actief. Zo krijgt de kaas zijn volle en krachtige smaak, uniek voor Boerenkaas. > Meer

Kwaliteitszorg Boerderijzuivelproducten (KB)

De consument verlangt terecht een waarneembaar goed product en wil daarbij ook de garantie dat dit product op verantwoorde wijze is geproduceerd.
De overkoepelende organisaties in de boerderijzuivelketen hebben deze maatschappelijke wens onderkend en initiatief genomen voor het opzetten van een kwaliteitssysteem. > Meer

Omdat smaken verschillen

Boerenkaas is te verkrijgen in verschillende leeftijden en smaken. Met name bij meer belegen of oude Boerenkaas komt de karaktervolle pittige smaak die zo specifiek is voor Boerenkaas goed tot z’n recht. Echter liefhebbers van een jongere kaas zullen het romige karakter van een jonge Boerenkaas juist bijzonder waarderen. > Meer

Voedingswaarde van Boerenkaas

Omdat Boerenkaas een natuurproduct is waarvan de exacte receptuur en bereidingswijze kan variëren afhankelijk van regio, boer(in) en seizoen, zijn de hieronder aangegeven waarden gemiddelden. > Meer

|
Passie voor kaas / Over Kaas / Meer informatie over Boerenkaas

Onze actuele weblog:

Cheese, Bra Piemonte.

Vorige week zijn we samen met ons kaasteam op studiereis geweest naar Piemonte. > Meer

Nieuwsarchief

Wij zijn ook op Facebook:

Een bericht van onze webmaster:

Zaterdagmorgen en ik moet snel mooi gelamineerde afdrukken hebben. Dus Eduard Bekker van De Multimediahoek gebeld. Hij is beschikbaar. Bestanden gemaild en op de fiets gestapt. in korte tijd heb ik wat ik nodig heb. Dat is het voordeel van een kleinschalig en persoonlijk bedrijf!


nix200
Bekijk dit bericht op de facebookpagina van de Multimediahoek.