Bij de kaasspeciaalzaak Ed Boele vindt u veel verschillende soorten kaas. Elk van deze kazen behoort tot een eigen kaasgroep.
Hollandse kazen
De boerenkazen worden met de hand gemaakt, op de boerderij, van melk gegeven door eigen koeien. De echte boerenkazen worden van rauwe melk gemaakt, maar er worden ook kazen gemaakt van melk die een beetje wordt verwarmd, dit heet gethermiseerd. Dit zijn geen boerenkazen, maar kazen van de boerderij.

Kazen uit de kaasmakerij worden gemaakt van melk afkomstig van verschillende boerderijen. Deze melk wordt gepasteuriseerd. Dit betekent dat de melk wordt verwarmd tot 72 graden, voor 15 seconden. Wij hebben diverse leeftijden heerlijke Noord-Hollandse kazen uit de CONO kaasmakerij. Dit is de meest groene kaasmakerij uit Europa.

Tevens hebben wij ook een grote keuze in geitenkazen. Voor deze kazen wordt uitsluitend geitenmelk gemaakt. We hebben niet alleen verschil in leeftijd, maar ook geitenkazen met verschillende soorten kruiden erin. De meeste van onze geitenkazen zijn vegetarisch gestremd.

Er komt steeds meer vraag naar vegetarische kazen. Dit zijn kazen die wel van melk worden gemaakt, maar waarbij het dierlijke stremsel wordt vervangen voor microbieel stremsel. Al onze Hollandse geitenkazen zijn vegetarisch. Verder hebben we een aantal koemelk kazen met en zonder kruiden die vegetarisch gestremd zijn.

Nieuw in ons assortiment Hollandse kazen is de Biologische PolderPanda. Deze kaas hebben we met ons gehele team ontwikkeld. Na het proeven van meerdere soorten rauwe melk van verschillende koeienrassen, hebben wij unaniem gekozen voor de biologische melk van de Groninger Blaarkop. Dit authentieke koeienras dankt haar bijnaam ‘PolderPanda’ aan de zwarte vlekken rondom de ogen. De kaas wordt gemaakt uit rauwe melk, is vegetarisch gestremd en bevat geen kleur-, geur- en smaakstoffen. De PolderPanda is verkrijgbaar in een natuurkorst en biologische plastic coating.

Buitenlandse kazen
Deze groep is onderverdeeld in verse kazen, harde bergkazen, half harde kazen, roodflora kazen, witflora kazen en blauwaderkazen.
Verse kazen hebben geen korst en ondergaan geen rijping, een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld mozzarella of verse geitenkaas.

Binnen de groep van de harde kazen hebben wij een grote selectie met bergkazen. Veel van deze kazen worden in de winkel, in de speciale Affinage ruimte afgerijpt, tot ze de juiste smaak hebben ontwikkeld. Ook behoren de Engelse cheddars tot de groep harde kazen en hebben we verschillende harde kazen uit Italië.

De trappisten kazen hebben een grote plek binnen de groep van de half harde kazen. Deze kazen komen voornamelijk uit België, maar af en toe hebben we ook hele mooie uit Frankrijk. Naast de trappisten kazen zijn de raclette kazen ook erg bekend. Lekker om te smelten over een stokbroodje of groente en aardappelen.

Bij de roodflora kazen wordt de korst gewassen met water en zout, of met wijn, bier of andere alcoholhoudende dranken. De groep dankt zijn naam aan de rood/oranje kleur die de korst van deze kazen heeft.

Bij het maken van witte korst kazen wordt er Penicilline Camemberti toegevoegd aan het zuivel. Dit zorgt ervoor dat tijdens de rijping van de kaas een donzige witte korst ontstaat.

Tot slot mogen we de blauwaderkazen niet vergeten. Tijdens het maken van deze kaas wordt er Penicilline Roqueforti toegevoegd aan het zuivel. Omdat de Penicilline Roqueforti zuurstof nodig heeft om de mooie blauwe aders te ontwikkelen, worden er door de hele kaas dunne naalden geprikt, waardoor er zuurstof bij het zuivel kan komen.
