Kaas is een prima basis voor veel gevarieerde recepten. Zo bestaan er hele verschillende manieren om kaasfondue klaar te maken. Wij delen graag onze recepten en kaasfonduen tips!
Wilt u uw wachttijd zo veel mogelijk beperken, geef uw bestelling alvast aan ons door via: kaasspeciaalzaak@gmail.com òf 070-3631819.
- Alpenfondue
- Topperfondue (Delicious)
- Moité-Moité Fondue
- Italiaanse Blauwaderfondue
- Geitenkaasfondue
- Kaasfondue Tips
Alpenfondue

Ingrediënten (4 personen)
- 350 gram Comté 18 maanden
- 350 gram Abondance of Beaufort
- 200 gram Tomme de Savoië of Beaumont
- 100 gram Reblochon
- 1 à 2 teentjes knoflook
- 4 dl. droge witte wijn (Domaine de L’Herbe Sainte, Colombard)
- Nootmuskaat
- Peper
- Boter
- Bloem
- Kirsch ½ borrelglaasje (optioneel)
Bereiding:
Laat de kaas op kamertemperatuur komen. Maak een klein beetje roux van boter en bloem. Pers daarna een teen knoflook uit in de pan en voeg rustig, al roerend, de wijn toe. Breng de wijn tegen de kook. Laat de kaas beetje bij beetje smelten, tot het een glad mengsel is. Zorg dat de fondue tegen de kook blijft. Maak de fondue op smaak met peper en nootmuskaat en voeg op het laatst eventueel een ½ borrelglaasje kirsch toe.
Topperfondue

Ingrediënten (4 personen)
- 300 gram Emmentaler
- 300 gram Gruyère
- 150 gram Appenzeller
- 125 gram Mont d’Or
- 125 gram Gorgonzola Picante
- 1 à 2 teentjes knoflook
- 5 dl. droge witte wijn (Domaine Gallician, Sauvignon)
- Nootmuskaat
- Peper
- Boter
- Bloem
- Kirsch half borrelglaasje (optioneel)
Bereiding:
Laat de kaas op kamertemperatuur komen. Maak een klein beetje roux van boter en bloem. Pers daarna een teen knoflook uit in de pan en voeg rustig, al roerend, de wijn toe. Breng de wijn tegen de kook. Laat de kaas beetje bij beetje smelten, tot het een glad mengsel is. Zorg dat de fondue tegen de kook blijft. Maak de fondue op smaak met peper en nootmuskaat en voeg op het laatst eventueel een ½ borrelglaasje kirsch toe.
Moité-Moité Fondue

Ingrediënten (4 personen)
- 500 gram Vacherin Fribourgeois
- 500 gram Gruyère
- 1 à 2 teentjes knoflook
- 4 dl. droge witte wijn (Domaine Gallician, Sauvignon)
- Nootmuskaat
- Peper
- Boter
- Bloem
- Kirsch ½ borrelglaasje (optioneel)
Bereiding:
Laat de kaas op kamertemperatuur komen. Maak een klein beetje roux van boter en bloem. Pers daarna een teen knoflook uit in de pan en voeg rustig, al roerend, de wijn toe. Breng de wijn tegen de kook. Laat de kaas beetje bij beetje smelten, tot het een glad mengsel is. Zorg dat de fondue tegen de kook blijft. Maak de fondue op smaak met peper en nootmuskaat en voeg op het laatst eventueel een ½ borrelglaasje kirsch toe.
Italiaanse Blauwaderfondue

Ingrediënten (4 personen)
- 350 gram Fontina
- 350 gram Provolone
- 350 gram Gorgonzola picante
- 3.5 dl. droge witte wijn (Ca’Tullio – Pinot Grigio)
- Nootmuskaat
- Peper
- Boter
- Kirsch ½ borrelglaasje (optioneel)
Bereiding:
Laat de kaas op kamertemperatuur komen. Maak een klein beetje roux van boter en bloem. Pers daarna een teen knoflook uit in de pan en voeg rustig, al roerend, de wijn toe. Breng de wijn tegen de kook. Laat de kaas beetje bij beetje smelten, tot het een glad mengsel is. Zorg dat de fondue tegen de kook blijft. Maak de fondue op smaak met peper en nootmuskaat en voeg op het laatst eventueel een ½ borrelglaasje kirsch toe.
Geitenkaasfondue

Ingrediënten (4 personen)
- 800 gram belegen Geitenkaas
- 2 stuks Crottin (franse chèvre)
- 3.5 dl. droge witte wijn (Domaine Pierre Belle; Viognier)
- 1 eetlepel fijn gesneden verse bieslook
- 1 eetlepel verse tijm
Bereiding:
Laat de kaas op kamertemperatuur komen. Maak een klein beetje roux van boter en bloem. Pers daarna een teen knoflook uit in de pan en voeg rustig, al roerend, de wijn toe. Breng de wijn tegen de kook. Laat de kaas beetje bij beetje smelten, tot het een glad mengsel is. Zorg dat de fondue tegen de kook blijft. Maak de fondue op smaak met de verse bieslook en tijm.
Kaasfondue Tips
De benodigdheden voor de Kaasfondue:
- Een fonduepan in Zwitserland caquelon genaamd. Zij is van aardewerk, geëmailleerd, gietijzer of staal.
- Rechaud met spiritusbrander. De klaargemaakte fondue zet men op een rechaud met spiritusbrander met regelbare vlam.
Zo slaagt een kaasfondue het best:
- De kaas op tijd uit de koelkast halen zodat deze op kamer temperatuur is.
- Pers de knoflookteentjes in de fonduepan (caquelon).
- Giet de wijn erin en verwarm hem op de kookplaat.
- Laat de wijn tegen de kook aankomen. Voeg nu het citroensap toe voor u de geraspte kaas in de wijn doet. Zo wordt het mengsel van kaas en wijn mooi homogeen.
- Verwarm het geheel weer tegen de kook aan, terwijl u goed roert met een houten lepel. Zodra de fondue mooi smeuiig is, voegt u het glaasje kirsch eraan toe waarin de maïzena is opgelost. Weer de fondue tegen de kook aan verwarmen.
- Kruid de fondue naar smaak met geraspte nootmuskaat en peper uit de molen.
Tips:
- Als na het koken de fondue te dun of niet goed gebonden is, bind hem dan bij met wat maïzena opgelost in witte wijn
- Oud stokbrood (baguette’s) is het lekkerst bij kaasfondue
- De crouton is de knapperigste korst die zich op de bodem van de pan vormt als de fondue opraakt. Giet er een beetje kirsch over en steek deze aan.
- Verdeel deze lekkernij onder de aanwezigen.
- In Zwitserland drinkt men vaak bij een kaasfondue thee. Dit verfrist en is dorstlessend. Ook is het goed voor de spijsvertering.
- Indien u een kaasfondue zonder wijn wil hebben, kunt u in plaats van wijn ongezoete appelsap gebruiken.