Maak kennis met de Polderpanda!

Terug naar nieuwsberichten - Donderdag, 30 Januari 2020

Een lang gekoesterde wens is uitgekomen. Al jaren droomden we van een biologische Hollandse kaas met het stempel Ed Boele, een ‘huiskaas’ waar het hele team trots op is. En eindelijk hebben we ‘m! Een kostelijk natuurproduct, bereid in het hart van Nederland uit de rauwe melk van een oer-Hollands koeienras: de Blaarkop.

Blaarkop koe

De kenmerkende zwart omrande ogen maken deze koe tot de pandabeer van onze polders. Daarom hebben we onze nieuwe aanwinst ten doop gehouden onder de naam Polderpanda.

De geboorte

We hebben de Polderpanda zelf geboren zien worden! Met het hele Team Boele zijn we op bezoek geweest in het grensgebied van Utrecht en Gelderland, tussen Rhenen en Bennekom. In de biologische zorgboerderij De Hooilanden hebben we onze melkproducenten bezocht: 77 Blaarkoppen, die uitsluitend gras eten en niks anders.

Margret ontmoet blaarkop koeBlaarkop liefde

Vervolgens gingen we naar de ambachtelijke kaasmakerij van de enthousiaste meester-affineur Hans Boot. Gezamenlijk hebben we hem geassisteerd bij het maken van onze Polderpanda-kaas.

Avalon-van-Kaasspeciaalzaak-Ed-Boele-voegt-vegetarisch-stremsel-toeEllen-Ed-Maria-bij-de-kaaspersDe-Polderpanda-kaas-wordt-geperstKaasmaker-Hans-Boot-toont-wrongel

Biologisch

Het productieproces is puur biologisch: de rauwe melk wordt met een plantaardig (en dus vegetarisch) stremsel aangemaakt en aan het gehele proces komen geen kleur-, geur- of smaakstoffen te pas. Ook de twee typen korst – een natuurkorst of met lichte plastic coating – mogen het label ‘biologisch’ dragen.

Gesneden-kaas-naar-kaasvatEd-Boele-draagt-de-Polderpanda-kaas-naar-kaasvatFleur-Boele-legt-de-Polderpanda-in-haar-kaasvat

Licht belegen

De eerste Polderpanda’s liggen inmiddels als lichtbelegen ‘kaas van het huis’ in onze winkel. We nodigen u van harte uit deze romige kanjer te komen proeven.

Polderpanda-kaas-bij-Ed-Boele

Wie graag een wat oudere versie lust, moet nog een paar maanden wachten tot de eerste lichting is doorgerijpt naar pittig belegen.